torstai 31. tammikuuta 2013

Kannattaako koira leikkauttaa?

Minulla itselläni ei ole kokemusta kuin vain yhden koiran leikkauttamisesta, sekin oli narttu ja leikkaus tapahtunut vain parisen kuukautta sitten. Vielä vähän aikaa sitten mietin, että uskallanko leikkauttaa Comaa. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että sen leikkautan, enkä kadu sitä hetkeäkään.

Miksi leikkauttaa?
Ensinnäkin koiran hormonitoiminta tasaantuu, urokset eivät karkaa hajujen perässä ja ovat tasaisempia. Useammat myös lopettavat nylkyttämisen (ellei siitä ole ehtinyt pinttyä tapaa, silloin se täytyy kouluttaa pois). Nartuilla taas märkäkohdun sairastamisen riski pienenee, eikä narttu voi sairastua valeraskauteen. Hyviä syitä leikkauttamiselle löytyy pitkin tätä postausta, joten kannattaa lukea tekstiä ajan kanssa jos miettii leikkauttamista eikä ole vielä varma asiasta.

Minkä ikäisenä koiran sitten voi leikkauttaa? Itse en leikkauttaisi alle vuotiasta koiraa. Narttu mieluiten vasta ensimmäisten juoksujen jälkeen. Muutenkin mieluiten vasta silloin kuin koiran kasvu on pysähtynyt (luusto). Optimaalista olisi tietysti vasta silloin kun koira on sellainen kuin siitä tuleekin. Varsinkin jos koira on arka, saattaa se pahentua kun ne vähäistäkin itsevarmuutta nostattavat hormonit katoavat leikkauksen myötä. Mitä nuorempi koira, sitä enemmän käytös muuttuu leikkauksen myötä.

Huonot puolet
Leikkauksella on paljon hyviä puolia, mutta kyllähän niitä huonojakin löytyy. Uroskoiria ei voi viedä enää näyttelyihin leikkauttamisen jälkeen (narttuja voi), luonne saattaa muuttua varsin dramaattisestikin, koiralle voi tulla virtsankarkailua.

Leikkaus on myöskin aika kallis. Tosin uroksillahan se on halvempi kuin nartuilla. Rahaa kannattaa varata uroksen kanssa ainakin se parisataa, kuullut olen myös, että uroksen leikkauttaminen maksoi peräti 700 euroa! Nartun kanssa sitten riippuu kovasti, että missä koiran leikkauttaa. Hinta kuitenkin täällä Etelä-Pohjanmaalla taitaa pyöriä siinä 300-400 euron paikkeilla keskikokoisen koiran kohdalla.

Leikkauksessa voi joskus harvoin mennä jokin huonostikin. Kastraatio ja sterilaatio ovat kuitenkin yleensä hyvälle eläinlääkärille perushelppoja toimenpiteitä, joten en siitä kovasti huolehtisi, enkä pelkäisi, että koira jäisi sille leikkauspöydälle.

Yleisin ongelma leikkauksen jälkeen taitaa kuitenkin olla koiran lihominen. Koiran aineenvaihdunta muuttuu suuresti leikkauksen jälkeen, eikä koira tarvitse niin paljon energiaa ruoastaan. Leikkauksen jälkeen ruokamäärää täytyy yleensä vähentää (poikkeuksiakin löytyy), tokihan liikunnan määrääkin voi vain lisätä. Coman kohdalla ruokamäärää on täytynyt hieman lisätä. Leikkauksen jälkeen Coman kaikki lihakset katosivat ja Comasta tuli suoraansanottuna täysin rimpula. Nyt ollaan alettu saada pikkuhiljaa massaa takaisin, eikä kylkiluut enää vilku.

Nartut
Narttujen käyttäytymistä leikkaukseen liittyen ei ole hirveästi tutkittu. Suurimmaksi osaksi kuitenkin käytös ei taida hirveästi muuttua. Jostain muistaakseni olen lukenut, että nartuista saattaa tulla aggressiivisempia leikkauksen jälkeen jos koiralla esiintyy valmiiksi agressiota (?). Bokserinartuilla myös on suurempi mahdollisuus virtsankarkailuun. Tuulia Burgherrin luennolla hän kertoi, että jopa 60 %:lla bokserinartuista on virtsankarkailua, Comalla ei onneksi vielä ole ilmennyt mitään.

Nartuilla on leikkauksesta paljon terveydellistä hyötyä. Se vähentää riskiä sairastua vaikeisiin sairauksiin kuten munasarjasyöpään, erilaisiin kohtutulehduksiin tai kohtusyöpään. Monen harhaluulo on se, että kun nartulla teettää pennut riski näihin sairauksiin katoaa, mutta se ei ole totta. Vain leikkauttamalla koiran voi riskiä näiden sairastumiseen pienentää, ei kokonaan poistaa.

Urokset
Urosten käyttäytymistä kastroinnin jälkeen on ilmeisesti tutkittu enemmän kuin narttujen. Urosten reviirikäyttäytyminen vähenee. Uroksen aggressiivisuus muita uroksia kohtaan vähenee. Leikkaus myöskin vähentää koiran merkkailua. Mutta tässäkin täytyy ottaa huomioon koiran ikä. Yleensä nuoren koiran kohdalla sille ei ole ehtinyt pinttyä pahoja tapoja (nylkytys, karkailu, merkkailu) joten ne luultavasti häviävät leikkauttamisen myötä. Mutta jos koira on vanhempi, vaikka viisi-vuotias, on sille pinttynyt tietyt tavat, eikä merkkailu ja nylkytys niin vain lopukaan.

Uroksilla leikkaus vaikuttaa myös terveyteen, eturauhasongelmat vähenevät ja eturauhassyövän mahdollisuus pienenee leikkauksen jälkeen.

Viime aikoina on myös markkinoille tullut uroskoirille tarkoitettu kemiallinen kastraatio. Tässä koiran niskaan laitetaan eräänlainen kapseli, joka vaikuttaa koiraan samoin tavoin kuin miten kastraatio vaikuttaisi. Vaikutus tässä kestää noin puolisen vuotta, yksilöstä riippuen. Tällä tavalla kastraatiosta epävarmoja olevat voivat "kokeilla" miten kastraatio koiraan vaikuttaisi. Tässä kuitenkin täytyy ottaa huomioon, että vaikutukset eivät välttämättä ole täysin samat. Lisäksi koiran käytös voi kapselin vaikutusajan loppupuolella muuttua pahemmaksi kuin ennen kapselin laittamista. Huomata täytyy myös, että vaikka koiraa ei lopullisesti kastroisikaan, kapselin jälkeen ei voi osallistua mihinkään kisoihin (doping-säännökset).

Parantuminen
Leikkauksen jälkeen koiran tulee olla parisen viikkoa hihnassa ulkona, jotta haava ei pääsisi repeämään. Myöskin kaikki hyppiminen ja riehuminen on kiellettyä. Haavan repeytyessä, voi siihen kehittyä tyrä, joka joudutaan yleensä leikkaamaan. Useimmiten kuitenkin kaikki menee hyvin, koira parantuu hyvin ja leikkauksesta ei jää muuta merkkiä kuin pienet arvet.

Se miten koira reagoi kipuun leikkauksen jälkeen on hyvin yksilöllistä. Jotkut koirat saattavat olla ensimmäiset pari päivää todella masentuneita ja kipeitä, toiset taas ovat kuin eivät huomaisikaan mitään.

Uroksilla taitaa tikkien poisto tapahtua yleensä 10 vuorokauden kuluttua leikkauksesta kun taas nartuilla 14 vuorokauden päästä. Uroksilla tikit voidaan poistaa aikaisemmin koska kastraatio on pienempi operaatio kuin sterilaatio, sterilaatiossa kuitenkin poistetaan ns. sisäelimiä kun kastraatiossa vain kivekset.

Eri eläinlääkärit antavat tikkien poiston jälkeen erilaiset ohjeet miten koiraa saa päästää liikkumaan. Meille sanottiin, että koiran saa päästää heti riekkumaan, mutta olen kuullut, että jotkut sanovat että olisi hyvä kun koiran annetaan pikkuhiljaa antaa riehua enemmän.

Coman haava muutama päivä tikkien poiston jälkeen.
Päädyin Coman leikkauttamiseen sen pahojen valeraskausoireiden takia sekä uroksen tullessa taloon en halunnut SP3-selkäiselle koiralle tulevan vahinkopentuja. Eikä doggi-bokseri-yhdistelmä nyt muutenkaan olisi tullut edes mieleeni. Suurin paino kuitenkin oli terveyden kohdalla. 

Caapon tulo tietysti myös vaikutti siihen miksi Coman leikkautin, eihän saman katon alla uroksen ja nartun pitäminen mitään kovin helppoa ole, varsinkaan juoksujen aikaan. Caapon kohdalle minulla kun kuitenkin on EHKÄ tulevaisuudessa joitain suunnitelmia terveystuloksista riippuen, niin tämä oli hyvä ratkaisu. Poika joutuu kuitenkin myös leikkauspöydälle jos sydämestä löytyy jotain, lonkkatuloksista tulee huonompaa kuin B:tä, kyynäristä huonompaa kuin 0 tai jos selästä löytyy spondyloosia.

Minä itse aion leikkauttaa kaikki koirani, joita en käytä jalostukseen tai jos ne ovat sekarotuisia. Elämä leikatun koiran kanssa on helpompaa kun ei tarvitse miettiä niin niiden narttujen kuin urostenkaan kohdalla, että pamahtaako paksuksi vai ovatko käyneet karkureissullaan pökkimässä naapurin supersekamixiä. Koirankaan ei tarvitse kärsiä siitä, että jos lähistöllä on joku ihana juoksuinen narttu, silloin kun se on leikattu. 

Mitä mieltä te lukijat olette?

7 kommenttia:

  1. Jos ei oo mitään jalostuskäyttö ajatuksia, kannatan strerilointia/kasturointia. Plussana vielä jos on pahat valeraskaudet ja selväti häiritsevät arkea, niin kannatan. Sain kokea 7 vuotta kasturoimattoman uroksen kanssa elämää kun naapurissa asuu kolme-neljä narttua ja kaikilla eri aikaan juoksut.. ;) Helpotti kummasti kun Bean takia kasturoitiin se - nyt se on ahne kuin mikä ja ennen leikkausta ei suostunut syömään kuin tasan tarkkaan yhtä nappulaa ja sekin piti sekoittaa viiliin.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi1/2/13 13:14

    Kiitos tästä postauksesta! Itse olen Rockylle kastrointia miettinyt ja nyt ajatus siitä vain vahvistui :--)

    Heräsi kysymys kun kerroit lopussa, että tulet leikkauttamaan jokaisen koirasi, jota et jalostuskäyttöön käyttäisi niin miksi leikkauttaisit myös seropin?

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista =)

    Rosa, kiva että tämä postaus toivarmuutta asiaan.

    Seropin leikkaisin jo ihan sen takia, että en halua seropilla tehdä pentuja. Joten kaikista helpointa olisi leikata se. Varsinkin jos talossa on eri sukupuolta olevia koiria, vaikka narttuja joille tulevaisuudensuunnitelmia ja sekarotuinen olisi uros. En itse nä seropissa jalostusarvollista käyttöä, eikä niitä mun mielestä pidä päästää tekemään pentuja, varsinkaan tutkimattomien seropien joissa on ties mitä rotuja x)

    VastaaPoista
  4. Anonyymi1/2/13 17:21

    Okei.. siis ei omakaan sietokyky kannata sitä, että sekarotuiset tai ihan minkämaailmanrotuiset koirat annetaan risteytyä keskenään vahingossa tai enempiä harkintoja tekemättä. Mutta omastamielestäni on ihailtavaa kuinka muutamat tietämäni seropikasvattajat panostavat terveyteen ja perehtyvät erirotuja risteyttäessään. Eli HARKITTU seropipennutus on mielestäni ok! Kiva tosin kuulla muunkinlaista mielipidettä.

    Olisi muuten kiva saada teiltä postausta, jossa olisi videoita treeneistä tai vaikka sitten jokin miten opetat tempun x koirallesi postaus? Me tarvittaisiin ainakin luoksetulossa kaikkia mahdollisia vinkkejä kun Rockyn luoksetulo on mitä on :D Sitten lukisin mielelläni myös siitä miten aktivoit ja virikkeistät koiriasi! :)

    VastaaPoista
  5. Harkittu seropipennutus onkin sitten ihan toinen juttu.

    Saiskin jonkun meidän treenejä kuvaamaan. Pistetäänpäs mietintämyssyn alle josko noita vois jossain vaiheessa toteutella. Kiitos vinkeistä! =)

    VastaaPoista
  6. Anonyymi1/2/13 17:23

    Miten muuten nämä sun postaukset saa mut aina kirjottaan hirveet romaanikommentit? Mutta hyvähän se on, että postauksista irtoo muiltakin mielipiteitä ja kysymyksiä! Jatka tällä samalla linjalla. Coma & Caapo blogi on kyllä yksi parhaimmista blogeista mitä lueskelen! Mielenkiintoista tietoa, kauniita kuvia, hyvin kirjoitettua tekstiä ja kaikesta huolimatta jotkin on oikein hauskojakin! Videoita olisi vain kiva saada enemmän.. ja anteeksi tämä järjetön kommentointini :D

    VastaaPoista
  7. Ihanaa kun joku kommentoi! Eipä tänne niin hirveästi ikinä kukaan kommentoi, joten on kiva saada kritiikkiä ja vinkkejä =)

    Videoita ois tarkotuksena tulla enemmän. Ja kiitos paljon kehuista =)

    VastaaPoista