lauantai 17. marraskuuta 2012

Haaste: Yksitoista kysymystä!

“Ohjeet haastetuille: Jokaisen haastetun tulee vastata niihin 11 kysymykseen, jotka haastaja on esittänyt ja postata ne blogissaan. Valitse sitten 11 uutta haastateltavaa ja linkitä heidät postaukseesi. Keksi 11 uutta kysymystä, joihin haastettujen tulee vastata. Älä haasta sitä henkilöä, jolta sait haasteen.” Kiitokset Jennylle =)

1. Mitä rotua et ikinä ottaisi, miksi?
- Tähän on oikeasti paha sanoa, että en ottaisi sairasta rotua kun mulla on jo kaksi aika sairasta sellaista. Mutta siis joo, en ottaisi ylisairasta rotua. Omistakin roduista yritän katsoa hyvät ja terveet yhdistelmät, jotta saisin itselleni terveen yksilön. En ottaisi itselleni ajokoiraa, englanninbulldoggia, kääpiörotuja enkä usko, että tulen koskaan omistamaan sekarotuista.

2. Mitä harrastuksia tahdot vielä koettaa?
Haaveena ois päästä harrastamaan agilityä. En siitä pahemmin oo harrastuksena välittänyt, mutta kun on kisoja ym. käynyt katsomassa niin kyllähän se vaikuttaa ihan mukavalta tekemiseltä koiran kanssa. Toinen kiva harrastus ois myös jäljestys sekä pk-haku. Näitä oiskin tavoitteena päästä noiden kanssa harrastamaan, jos vain johonkin kurssille pääsisi.

3. Mikä on mielestäsi kivoin harrastuksenne?
- No meillä ei sinänsä ole mitään harrastusharrastuksia. Caapon kanssa nyt käydään näyttelyissä ja mä olen itse ainakin siitä kovin tykännyt. Coman kanssa ollaan harrastettu kotipihatokoa ja Coma vaikuttaa siitä kovin paljon ainakin tykkäävän. Uskoisin, että jäljestäminen ois Coman mielestä todella mukavaa ja Caaposta varmasti agility.


4. Mitkä ovat tavoitteenne harrastuksissanne?
- No perustavoitteet tietysti, että kaikilla on hauskaa treenatessa. Hyvä mieli kantaa jo pitkälle ja itse en tykkääkkään treenata esimerkiksi huonona päivänä kun itse olen "hyvä" siirtämään huonoa oloani juurikin noihin rakkeihin. Muita tavoitteita taitaa olla sitten kehittyminen ja uusien juttujen oppiminen. Sinänsä kun ei harrastamalla harrasteta, ainakaan vielä, mitään niin eipä niihin mitään tavoitteita ole tullut asetettua. Eikä kisamielellä treenatakaan. Seuraavan koiran tullessa onkin sit ihan eri ääni kellossa ja on suunnitelmissa mennä ihan kisoihinkin asti, jos se vaan on mahdollista.


5. Inhimillistätkö koiriasi?
Voin sanoa, että inhimillistän. En tiedä, että onko koiralle tunteiden "laittaminen" inhimillistämistä, mutta teen sitä hyvin usein. Saatan myös joskus puhua koirani "äänellä" ja "kertoa" mitä se ajattelisi. Pidän koiriani myös "lapsinani" ja ne ovat minulla rakkaita ja tärkeitä perheenjäseniä. Kuitenkin ymmärrän, että koira on koira, eikä sitä tule kohdella ihmisen tavoin.

6. Koetko, että koiramaailmassa olisi ikään kuin rasismia?
- Kyllä on, vähän turhankin paljon. Koiranäyttelyissä varsinkin hyvin paljon sekä varmasti myös muissa lajeissa. Myös roturasismia on, eikä esimerkiksi pieniä koiria tai sekarotuisia pidetä koirina ollenkaan. Saksanpaimenkoiraporukoista oon ite saanut todella huonon kuvan. Mutta taitaapa mussa itsessänikin pieni rasisti asua kun yleistän pikkukoirien huonoa käyttäytymistä. Enkä itselleni sekarotuista koiraa ottaisikaan (roturisteytykset eri juttu).

Turhan paljon on myös uusien koiraharrastajien lyttäämistä. Kaikkihan sieltä pahnan pohjilta on joskus aloittanut, myös ne koirakuiskaajat ynnä muut "parhaimmistot". Syrjimistä tapahtuu rotuvalintojen takia. Itse olen huomannut, että myös rodun sisäistä syrjintää tapahtuu paljon, vain se oma koira / kasvattaja on paras ja muut voisivat painua sinne missä pippuri kasvaa.


7. Oletko perehtynyt koiriesi rotujen alkuperään?
- Noh, kuka ei olisi? Eli siis, kyllä olen. Bokseri-rodun alkuperään ehkä kuitenkin enemmän kuin tanskandogin, kun sitä kerran alan joskus kasvattamaankin. Kuitenkin tiedän mihin kumpaakin rotua on aikoinaan käytetty, suurinpiirtein minkä näköisiä ne ovat olleet. Mitä "rotuja" on käytetty siihen, että rotu on syntynyt sellaiseksi kuin se on ja miten rotu on ajan myötä muuttunut, niin huonompaan kuin parempaankin suuntaan.

8. Barffaatko, miksi/miten?
- En barffaa, vielä. Tarkoituksena olis aloittaa noita barffaamaan kun Caapo vain nyt pääsisi ensin tuohon vuoden ikään, jolloin suurin kasvu on jo ohitse. En uskalla alkaa tuon kokoista, täysin kasvultaan kesken olevaa pentua barffaamaan kun en barffaamisesta itsekään vielä paljon tiedä. Joten olenkin käyttänyt nyt aikaa barffauksen opiskeluun ja joka päivä sitä on tullut opittua uusia asioita.

Barffaamisen aloittamista olen miettinyt sen takia, että se on luonnonmukaisempaa sekä terveellisempää. Koiran lihaksisto ja muutenkin koko kroppa on erilainen kun se syö raakaravintoa kuin, että se syö nappulaa. Raakaruokkimalla koiran tietää myös tasan tarkkaan mitä se koira syö, sillä mistä sinä voit tietää mitä nappulat oikeasti sisältävät?

Raakaruokkimalla koira saa myös vain tarvitsemaansa ravintoa kun taas nappulassa on paljon aineita, jotka menevät suoraan koiran läpi. Ja se näkyy paskamäärässä verrattuna nappulalla ruokittuun koiraan ja raakaruokittuun koiraan. En kuitenkaan ala haukkumaan ihmisiä, jotka syöttävät nappuloita koirilleen; jokainen voi itse päättää mitä koiralleen syöttää, eikä ne nappulatkaan nyt niin pahasta ole.

9. Mitä koirasi inhoavat?
Caapo inhoaa vettä! Se täytyy raahata aina pesulle jos se täytyy pestä. Ja näyttää niiiin masentuneelta jos joutuu ulos vesisateella. Pienempänä ei halunnut astua vesilätäköihinkään, nykyään niistä jo pystyy kävelemään, mutta yleensä hyppää yli. Coma onkin sitten vaikeampi tapaus.. Tai noh. Comahan inhoaa vieraita koiria.

10. Entäpä mitä ne "rakastavat"?
Caapo rrrakastaa hieromista, rapsuttamista, taputtamista, selkänahan venyttämistä. Sen ilmeestä oikein näkee kun se nauttii koko sydämensä pohjasta kun sitä vähän "repii" selän ja pepun päältä. Tykkää myös kovasti harjaamisesta ja ylipäätänsäkin. Coma rakastaa hepulointia, ylipäänsä kaikkea mikä saa Coman innostumaan, eikä Coman innostuttaminen todellakaan ole vaikeaa. Tänä yli kolmena vuotena mitä Comaa oon oppinut tuntemaan niin, ei ole oikeasti montaa asiaa, mistä Coma ei tykkäisi.

11. Saavatko koirasi joululahjoja?
Kyllähän ne on aina joka vuosi jotain saaneet. Caapolle tuleva joulu on vasta ensimmäinen. Yleensä olen antanut jotain herkkuja tai sitten jonkun pehmolelun. Nyt vaan olen tullut siihen tulokseen, että pehmoleluja en noille ostele, koska se on sen kaksi sekuntia ehjä kunnes nuo on repineet sen jo ihan palasiksi. Yks lahjaidea tälle vuodelle mulla olis jumppapallo jostain kirpparilta tms. Sekään ei varmasti ole kauan kestävä lelu, mutta luultavasti iloa olis senkin edestä. Kuitenkin tulevat molemmat saamaan jotkut isot luut tänäkin vuonna.


Niin moni on jo tämän tehnyt, että haastan kaikki, jotka tämän lukevat, eivätkä ole vielä tehneet, näillä samoilla kysymyksillä!

2 kommenttia:

  1. Toi syrjiminen koirapiireissä on niin tuttua! Juttelin tässä alkusyksystä tämän käpykylän koiraihmisten kanssa, ja kun kerroin minkä rotuinen koira itselläni on ja mitä harrastamme, sain takaisin tylyn tokaisun "niin sulla oli se lattiamoppi?". Normaalisti olisin ottanut tuon vitsillä ja onhan Elmolla lempinimiä vaikka kuinka monta, mutta siinä tilanteessa tuli lähinnä vaan typerä olo. Koirani ei ole paimenkoira tai mikään yleinen harrastuskoira, silloin ei siis ketään kiinnostanut. :-D

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavia vastauksia kirjottelit ja moneen kohtaan oisin voinu vastailla aika samalla tavalla. :)

    Niin ja näin sakemannin omistajana on nyökyteltävä, ettei se sun huono mielikuva kyseisen rodun harrastajista oo ollenkaan tuulesta temmattua joskaan ei luonnollisesti päde läheskään kaikkiin. Mätiä omenoita taitaa löytyä ihan kaikkien rotujen harrastajista kuin myös niitä, joilta löytyy ne toimivat aivotkin. Ne mädät omenat vaan tuppaavat tuottamaan itestään eniten melua pilaten samalla muidenkin maineen. :p
    En vaan jaksa ymmärtää miten kaikesta pitää olla niin jyrkkää mieltä ja ennen kaikkea lytätä kaikki, jotka aattelevat toisin. Enhän itekään välitä kaikista roduista/jalostusratkaisuista/tms. vaan enpä silti koe tarvetta suureen ääneen toisinajattelijoita haukkuakaan. Ei se lyttääminen hyödytä mitään eikä taatusti luo muuta kuin huonoa ilmapiiriä eri rotujen edustajien välille.

    VastaaPoista