perjantai 2. marraskuuta 2012

Koiran liikuttaminen ja aktivointi

Olen ajatellut, että tekisin lisää asiapostauksia, ehkä kerran kuussa olisi sopiva määrä? Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa koiran liikuttamisesta sekä aktivoinnista yleensä. Mikä on sopiva määrä koiralle ja voiko koira saada liikaa aktivointia?

Tietenkin selvää on, että eri rotuiset koirat tarvitsevat eri määriä liikuntaa ja aktivointia. Coma ja Caapo ovat siitä hyvä esimerkki; bokseri on erittäin aktiivinen rotu ja varmasti alkaa hyppiä seinille jos ei saa jotain aivotyöskentelyä tai vähintään tunnin juoksemista päivässä. Kun taas tanskandoggi varmasti pärjäisi muutaman päivän pitkillä remmilenkeillä. Näissäkin tietenkin on yksilökohtaisia eroja, jotka täytyy muistaa.

Koira ei välttämättä väsy pelkällä juoksuttamisella, eikä varsinkaan hihnalenkeillä (toki on myös varmasti rotuja, jotka väsyvät jopa hihnassakin). Hyvin usein ihmiset ajattelevat, että kun käydään vaikka tunti kävelemässä hihnassa niin se koira väsyy sen jälkeen. Koira saattaa  ehkä nukkua lenkin jälkeen hetken, mutta on kuin ei olisikaan käyty lenkillä tunnin päästä.

On myös yksi "haittapuoli" jatkuvalla liikuttamisella; koiran kunto kasvaa, se jaksaa aina yhä enemmän ja enemmän, jolloin tullaankin siihen pisteeseen, että sen koiran kanssa pitäisi viettää koko päivä ulkona, jotta se väsähtäisi edes hetkeksi. Aivotyöskentely onkin koiraa kaikista eniten väsyttävää toimintaa ja jo puolen tunnin treeni saattaa väsyttää koirasi pitkäksi ajaksi.

Miten sen koiran kanssa sitten tulisi liikkua? Pitääkö sitä kävellä 20 kilometriä joka päivä, jotta koira väsyy vai voiko ihan vain nauttia metsässä samoilemisesta kun koira itse pitää hauskaa sinunkin edestä? Mielestäni on ihan sama. Kunhan koira väsyy ja on onnellinen. Minusta itsestäni ei olisi kävelemään 20 kilometriä päivässä vaan usein käydäänkin vain 3-10 kilometrin kävelyillä ja koirat usein tuplaavatkin, vapaana ollessaan, ihmisen kävelevän matkan. Joidenkin mielestä se voi olla väärin / liian vähän / ei koira saa siitä mitään irti, mutta kyllä minä itse olen huomannut, että koirat tyytyväisenä menevät lenkin jälkeen omille paikoilleen huilimaan ja sitten siihen nukahtavatkin hetken päästä.

Monet myös väittelevät siitä, että pitääkö sillä huonolla ilmalla - kun taivaalta sataa kaatamalla vettä tai pakkasta on -30 astetta - mennä ulos. Minä olen sitä mieltä, että ei, jos ei ole ihan täysin pakko. Monesti huono ilma aiheuttaa myös sen, että omistaja on huonolla päällä, mikä tietysti automaattisesti siirtyy koiriin, eikä sitten kenelläkään ole kivaa. Koirat voi käyttää lyhyellä pissa-kakka-kävelyllä ja sitten puuhata vaikka sisällä jotain väsyttävää; opettaa koiralle vaikka uusia temppuja tai harjoitella vanhoja.

Itse pidän koiriani yleensä pihalla aina vapaana. Tosin aina lenkin aluksi ja lopuksi laitan koirat hihnaan, jotta lihakset eivät jumiudu vaan pääsevät lämpenemään ja jäähtymään hihnassa kävelyn ajaksi (tässä tietty tulee myös harjoiteltua sitä hihnakäytöstä, jotta se ei ihan kokonaan unohtuisi). Tämä on etenkin Comalla hyvin tärkeää huonon selän takia, joka jo muutenkin aiheuttaa jäykkyyttä lihaksiin ja koko kroppaan. Mielestäni jokaisen koiran perushuoltoon kuuluisikin säännöllinen hieronta, ammattilaisen toimesta. Myös venyttely, ennen ja jälkeen jokaisen lenkin olisi hyvä lisä jokaisen koiranomistajan arkeen, niin omistajalle kuin koirallekin.

Koirasta näkee kyllä milloin se on tyytyväinen.


PS! NÄKYYHÄN POSTAUKSET NYT KAIKILLE - JOILLE NE EIVÄT NÄKYNEET - OIKEIN?

9 kommenttia:

  1. Nää on tosi kivoja nää sun asiapostaukset :))) Vois ite kirjotella kans välillä tämmösiä arkipäivän juttuja :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä, että tykkäät =)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentista! Joo, itseasiassa taisin sinut siinä huomatakkin kehän laidalla kun olit vähän aikaa :) Arvostelut oli kyllä meijän koirilla hyvät, Aavan tulos oli kyllä vähän huono tälläkertaa, mutta se oli tän tuomarin valinta ;) Teillä meni tosi upeesti kanssa Caapon kanssa! Onnea! Joo, mulla aina noi kirjotukset aina venähtää ja nyt oli taukoa kun loppu kuvatila. Teijän juttuja on kans ihan huippu lukee!

    VastaaPoista
  4. Asiapostaukset just hyviä. Näitä lisää!

    VastaaPoista
  5. Nyt näkyy postaukset oikein!:)

    VastaaPoista
  6. Kiitos jälleen hyvästä asiapostauksesta! Osaat kyllä kirjoitella hyvin. Tämäkään asiapostaus ei ollut tylsä ja sitä oli todella mukava lukea! Samaa mieltä sun kanssa, että ei koiraa tarvitse huonoilla säillä välttämättä pitkälle lenkille viedä jos sisällä sitten puuhailee jotain. En mäkään viime talven -30 asteiseen pakkaseen tota omaa rakkia vienyt kun se vaan sinne paleltuis mantteleista huolimatta. Ois ollu kiva saada tähän postaukseen mukaan tarkemmin miten puuhailet koirien kanssa jos pitkille lenkeille ette lähte. Esim. minkälaisia virike leluja annat yms. =)

    VastaaPoista
  7. Kiitos paljon Rosa taas kehittävästä kommentista =))

    VastaaPoista
  8. Toisaalta remmilenkillä koira ei voi itse säädellä vauhtia, vaan on koko ajan liikkeessä (se on kuluttavaa mennä samaa vauhtia, varsinkin jos se ei ole koiralle mieleinen vauhti). Vapaana ollessa koira pysähtelee, mussuttaa ehkä heinää jne.

    Ite oon huomannut monesti että se 1,5 h remmilenkki (n. 8km) on uuvuttanut nää paremmin kuin n. tunnin riekkuminen + meno-/tulomatka sinne metsään/pellolle (= 1,5 h).
    Mutta ei se niin mustavalkoista ole, riippuu monesta asiasta.
    Varsinkin koirakavereiden treffaaminen uuvuttaa nopeammin, kuin että nää peuhais vaan keskenään :D

    Mutta olen täysin vapaana juoksuttamisen kannalla! TYlsää se on päivästä toiseen köpötellä hihnassa pyöräteitä. Jos joutuu remmissä lenkittää, niin maaston vaihtelevuus on kaiken a ja o. :)

    VastaaPoista
  9. Mua tällaiset asiapitoiset postaukset kiinnostavat, eli lisää tällaisia!

    PS. Teidät on myös vedetty mukaan haasteeseen, joka löytyy blogistamme!

    http://sakemaanikko.blogspot.fi/2012/11/haaste.html

    VastaaPoista