perjantai 30. tammikuuta 2015

Miten meillä aterioidaan?

Ajattelin, että väsäisin teille lukijoille uuden ruokintapostauksen kun edellinen nyt oli mitä oli. Lihaa ei löytynyt silloin pakkasesta ja koiriakin oli vähemmän. Ja onhan tuostakin edellisestä ruokintapostauksesta jo yli vuosi! Huh! Miten aika menee nopeasti. Ja nyt kun meiltä löytyy muuten myös tuo isompi pakastin niin lihoja mahtuukin huomattavasti enemmän.

Meillä siis koirat ruokitaan 50/50-menetelmällä jossa koirille siis annetaan puolet nappulaa ja puolet lihaa  / kotiruokaa jne, millä nimellä sitä nyt haluaa kutsua. Silloin tällöin meillä saavat koirat myöskin luita, jotta hampaat pysyisivät hyvässä kunnossa. 

Perehdytään nyt ensin vaikka noihin nappuloihin. Meillä kaikki koirat syövät Jahti&Vahti -merkkistä nappulaa. Pojat syövät energiaa ja tytöt kana&riisiä vähäisemmän kulutuksen vuoksi (Coma steriloitu ja Keira vähemmällä liikunnalla jalan operaation vuoksi). Tähän merkkiin olen päätynyt hinta-laatusuhteen vuoksi. Nappula on halpaa, mutta myös laadukasta, joten pystyn panostamaan enemmän lihoihin, koska koen ne tärkeämmäksi kuin nappula.


Nappulaa periaatteessa meillä siis koirat syövät sen takia, jotta minun ei tarvitse murehtia suuremmin vitamiinilisistä ja muista. Myöskin lomaillessa ja koirien kanssa matkustaessa nappulan kanssa on huomattavasti helpompi ruokkia kuin lihalla, aina ei sitä mahdollisuutta ole, että hoitopaikassa koirat saisivat lihaa tai, että itse pystyn kuljettamaan mukana.

Tällä hetkellä meillä löytyy pakkasesta useampaa eri eläinlajin lihaa mm. nautaa, sikaa, hevosta, broileria, lohta sekä naudan lihaista rasvaa ja mahaa. Yhteensä lihaa kiloina n. 80kg. Minut on siunattu siten terveillä koirilla, että kenelläkään näistä ei esiinny allergiaa *kopkop*, joten jokaiselle sopii syöttää kaikkea mitä pakkasesta vaan löytyy. Lihaista rasvaa syövät vaan Caapo ja Jäynä, pojille ei tunnu riittävän pelkkä nappula ja normi liha, vaan tarvitsevat tuota rasvaa lisäksi, jotta ruokaa ei tarvitsisi ihan järjettömän suuria määriä syöttää. Pojissa näkee kyllä heti selvän eron kun eivät saa rasvaa; lonkkaluut ja selkäranka alkaa paistaa läpi, ei kiva.

Luita meillä ei juurikaan syödä muuta kuin hampaiden kunnossa pitämistä ja ajanviettoa varten, noin kerran viikossa siis. Joten suurimmaksi osaksi meillä jää lihaiset luut kauppaan. Nyt pakkasesta löytyy hevosen eri luita (mm. kaularankaa, selkärankaa, kylkiluita jne) ja naudan potkaluita viitisen kiloa.

Lisänä meillä ei koirat saa mitään vitamiineja, mutta hyviksi oon kokenut mm. Nutrolinin öljyt. Comalle ja Keiralle menee Nivel monitehoa, tytöille tätä koska Comalle spondyloosia ja Keiran ristisideleikkauksen takia, jotta nivelten liikkuvuus olisi mahdollisimman hyvää. Pojat sitten saavat Iho&Turkkia.


Tällä hetkellä meillä on lihat&luut tilattuna Kennel-Rehulta.

Entäs sitten ne purkista tulevat? Noi rakkineet saavat lihan, nappulan ja luiden lisäksi lisäravinteina sinkkiä ja ruusunmarjajauhetta. Molemmat heppapuolelta tilattuja tuotteita, koska ne ovat huomattavasti halvempia ja niitä saa isommissa pakkauksissa, kuin koirapuolelta jos tilaisi. Periaatteessa tuo sinkki mitä saavat ei ole pelkkää sinkkiä. Kyseessä on tämä tuote: Black Horse Zn, joka sisältää sinkin lisäksi rautaa, kuparia ja mangaania. Tän tuotteen käytön me ollaan alotettu vasta ihan viikko-kaksi sitten, ajattelin ottaa kokeilun ihan vaan karvan laadun parantamiseen (vaikkei se mikään huono noilla olekaan).

Ruusunmarjajauhetta saavat nivelten liikkuvuuden parantamisen vuoksi. On tehty mm. tutkimuksia, että ruusunmarjajauhe toimisi paremmin kuin MSM-jauheet ja muut. Todellisuutta en tiedä, mutta itse halusin ottaa käyttöön, eipä siitä haittaakaan ole. Tämä on etenkin spondyloosista kärsivän Coman ja jalkaoperoidun Keiran hyvinvointiin hyvä lisä. Pojat saavat tätä ihan muuten vaan, ennaltaehkäisemään.


Näiden kaikkien lisäksi saavat ruoan kanssa silloin tällöin piimää (silloin kun sattuu olla kaupassa alennuksessa), kananmunaa, makaronia ja riisiä (jos itseltä jää yli).

Entä miten meillä koirat sitten ruokansa saavat? Lauma saa ruokansa kerran päivässä, aina illalla ennen nukkumaanmenoa. Olen tästä saanut niin paljon saarnausta ja valittamista, mutta olen kokenut tämän meille kaikkein parhaimmaksi keinoksi ruokkia koirat. Ennen saivat siis kaksi kertaa päivässä ruokansa - aamuin illoin - mutta se ruokailu alkoi mennä pelkäksi ruoan nyppimiseksi, eikä ruoka maistunut ja aina sai tapella kun koirat oli laihoja kuin mitkä ja kupista katosi vain pari vaivaista nappulaa. Kokeilin sitten ihan huvin vuoksi kerran päivässä ruokintaa ja nykyään ei ole mitään ongelmaa ruoan uppoamisessa, päin vastoin.

Useimmiten syövät ruokansa ihan vaan kupista. Joskus saatan heitellä nappulaa lattialle, toisinaan saavat liha-ateriansa kongista jäisenä ja kyllähän kaapista muutama aktivointilautakin löytyy. Kesäisin saatan nakata päivän nappula-aterian takapihalle nurmikolle ja saavat sieltä metsästää ruokansa.

Tältä siis kuulostaa ja näyttää meidän koirien ruokailutottumukset. Nyt saisitte te lukijat kertoa, että miten teillä syödään?

3 kommenttia:

 1. Raakalla mennään! :)

  VastaaPoista
 2. Olisi mukava kuulla, paljonko teillä menee rahaa ruokaan noin -tasolla per kuukausi. :) Meillä mennään myös 50/50 mallilla.

  VastaaPoista
 3. Millä perusteella olet valinnut tuon Black Horsen sinkin? Mäkin joskus sitä katselin kun itselläkin monta koiraa ruokittava, mutta tuostahan vähän vajaa puolet on sokeria... Ja sitten fiksummat kertoivat että sinkki on oksidi-muodossa ja se ei koiralle juurikaan imeydy. Tai ainakaan niin hyvin, saa syöttää isoja määriä mikä tarkoittaa koirilla että saavat sitten myös enemmän tuota sokeria.

  Tulin itse siihen tulokseen että hinta/laatu-suhteeltaan ei loppuviimeksi sittenkään kovin hyvä (koirille) koska puolet tuosta on koiran kannalta ihan turhaa ainetta. Itse päädyin nyt Biotiini Forte-rakeeseen, helppo annostella eikä ihan heti lopu (600g purkki). Saman hintainen kuin tuo BH:n sinkki, mutta tuossa Biotiini Fortessa sinkki on koiralle hyvin imeytyvässä muodossa. Eli juurikaan mitään ei mene hukkaan, joten siinä mielessä pyörii samassa hintaluokassa kun tuossa Black Horsessa taas puolet tavarasta menee koiralla hukkaan. :)

  VastaaPoista