sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Koulutuspostaus osa 1 - Luoksetulo

Multa on toivottu että alkaisin kirjoittaa koulutuspostauksia, joten ajattelin nyt alkaa toteuttaa tätä ja rikkoa pitkän hiljaiselon blogin puolella luoksetulopostauksella. Pahoittelen nyt näin ensinnäkin näin pitkästä hiljaiselosta, siitä huolimatta ollaan saatu uusia lukijoita, ilmeisesti osa myös jättäytynyt pois ja kävijämäärät eivät ole edes hurjasti laskeneet. Hiljaisuuden syy avautuu teillekin tulevalla viikolla, viimeiset puoltoista kuukautta menneet siihen. 

Toivoisin, että tämän postauksen kommentteihin kommentoisitte minkälaisia koulutuspostauksia haluaisitte tulevaisuudessa ja niitä sitten parhaani mukaan yritän toteuttaa.

Aloitetaan nyt pienestä pennusta ja mennään siitä aina vanhemman koiran kouluttamiseen. Pikkupennun kanssa on aina tärkeää muistaa, että se ei osaa vielä mitään, joten sille täytyy kaikki opettaa alusta lähtien. Itse olen pennun kanssa lähtenyt siitä, että palkitsen sitä paljon siitä, että hakeutuu itse luokseni ja tällä vahvistan sitä, että pentu kokee minun lähelläni olemisen positiivisena, eikä lähde kauas juoksentelemaan.

Pennun vapaana ollessa (turvallisella alueella jossa ei paljon liikennettä aina aluksi kun luoksetuloa ei osata!!) olen mahdollisimman kiinnostava aina kun pentu vähänkin katsoo minuun päin; lähden juoksemaan karkuun, alan hyppiä ja pomppia ja houkuttelen pentua luokseni. Kun pentu tulee niin isot bileet pystyyn ja namia naamaan tai toisvaihtoisesti sitten lelulla leikkimistä palkkioksi hienosta luoksetulosta. 

Kun tämä alkaa olla hallussa alan liittää luoksetuloon käskyä, oli se sitten "Tänne", "Täällä" tai "Tule" niin sen tulee olla joka kerta sama, joten mieti tarkkaan mikä tulee sinulta luonnostaan kun kutsut koiraa. Kutsua aletaan käyttää tässä kohtaa vasta kun koira jo juoksee sinun luoksesi, eikä esimerkiksi silloin kun se haistelee maasta jotain. Tällöin onnistumisprosentti on mahdollisimman suuri ja oppiminenkin nopeampaa.

Tämän jälkeen sitten kun selvästi huomaa, että pentu ymmärtää käskyn tarkoituksen voi sitä kokeilla toimiiko jos koira haistelee maata tai katselee jonnekin, jos pentu ei tule luoksesi tee itsestäsi taas mielenkiintoinen ja kehu koiraa kun se tulee. Älä jätä luoksetuloa kesken jos pentu ei heti huomioi sinua vaan tee itsestäsi mielenkiintoinen ja yritä saada pentu luoksesi. Älä toista käskyä kuin vain kerran, jotta koira oppii että ensimmäisestä käskystä pitää tulla, eikä vasta kolmannesta tai neljännestä.

Aikuisen, luoksetuloa osaamattoman koiran kouluttaminen on hieman samanlaista, mutta itse pitäisin aikuisella koiralla varmuuden vuoksi liinaa, jotta ei pääse karkaamaan. Aikuinen koira on paljon nopeampi kuin pentu ja pennun huomio on helpompi saada itseensä kuin aikuisen koiran.

Aikuisen koiran kanssa aloitetaan myös siitä, että kun koira hakeutuu luoksesi se palkitaan ja sitä kehutaan kovasti ja sen annetaan taas mennä temmeltämään. Jatketaan siitä myöskin sillä, että kun koira on tulossa luoksesi sanotaan käskysana ja pidetään bileet. Sen jälkeen kun tämän osaa kokeillaan, että toimiiko jos katselee muualle tai haistelee maata, jos toimii niin hienoa! Ala lisätä _pikkuhljaa_ häiriötä koiran osatessa luoksetulon hyvin häiriöttömässä ympäristössä. Mutta muista, ettet nosta vaikeustasoa liikaa liian nopeasti, ettet aseta koiraa epäonnistumisille. Mitä enemmän onnistumisia koira kokee, sitä nopeammin se oppii, epäonnistumiset hidastavat aina koulutusta!

Itse opetan koirilleni myöskin kontaktilla vapautuksen luoksetulon jälkeen. Eli vasta kun koira ottaa katsekontaktin ja kuulee "mene vaan" se saa lähteä luotani takaisin temmeltämään, jos lähtee ennen sitä niin haen koiran takaisin luokseni. 

HUOM! Muista, että et kutsu koiraa luoksesi vain kytkeäksesi sen kiinni vaan kutsu koiraa luoksesi ihan vain muutenkin, jotta koira ei opi että luoksetulo tarkoittaa kaiken kivan loppumista.

4 kommenttia:

 1. Postaus oli erittäin mielenkiintoinen ja hyvät ohjeet!

  Koulutuspostausideoita voisi olla vaikka perusasento tai paikallaanolo ja pysähtyminen -joka on myös arjessa hyvin tärkeä :)

  VastaaPoista
 2. Kaikin puolin oikein bueno postaus!:)

  Minä toivoisin, että kirjoittaisit peruskontaktiin liittyviä postauksia. Meillä on 1,5-vuotiaan uroksen kanssa sillä saralla hieman ongemlmia..

  Lisäksi olisi mieleniintoista lukea palkkauksesta. Millä palkkaat, missä tilanteessa ja miksi? Miten voi käyttää ympäristön ärsykkeitä (meidän kohdallamme lähinnä hajuja..) palkkaavana tekijänä?

  http://onni-monni.blogspot.fi
  ^tuolla mun blogi, käy tsekkaan jos kiinnostaa!

  VastaaPoista
 3. Minuakin kiinnostaisi kontaktipostaus!

  Mikä on kokemasi kautta paras tapa, jolla saat koiran huomion? Mitä teet vaativimmissa tilanteissa, kun koira esim. huomaa jotain kiinnostavaa (toisen koiran, jonkin luonnoneläimen, mitä tahansa, mikä tahtoisi viedä mennessään)? Lisäksi olisi hauska kuulla ihan vaan sun mielipiteitä vaikka erilaisista koulutustekniikoista. :-)

  Tää oli kiva postaus kyllä!

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä postaus mutta höh, olisin halunnut jakaa tän google plussassa mutta postauksen alla ei ollut nappia sitä varten /:

  VastaaPoista