torstai 25. lokakuuta 2012

Koirapuistoilu, kannattaako se?

Moni koiranomistaja käy nykyään koirapuistoissa. Toiset siksi, että siellä käy muitakin koiria ja oma koira saa sitten samalla hieman sosiaalistamista ja kavereita. Toiset siksi, että ei ole muuta paikkaa pitää koiraa vapaana tai sitten koira vain ei pysy vapaana vaan lähtee heti karkuun. Jotkut sitten muuten vain. Sain idean tähän postaukseen Canis-lehdestä, joka putosi postiluukkuun muutama päivä sitten, Käydäkö vai eikö käydä? Koirapuistoilun viehätys ja vaarat. oli lehdessä koirapuistoiluaiheen otsikkona.

Minulla on koirapuistoilemisesta niin hyviä kuin huonoja kokemuksia. Coma ei ole koirapuistokoira, enkä siksi sitä viekään vieraiden koirien kanssa, jos kuitenkin puistoon menemme niin pidän huolen, että pääsemme pois puistosta jos sinne on joku muu tulossa. Miksi Comasta sitten tuli vieraskoira-aggressiivinen? Noh, minun vikahan se on. Ajattelin, että koirapuistot ovat hyviä sosiaalistamispaikkoja, annoin myös koirien itse selvittää välinsä jos niille jotain kitkaa tuli. Lopulta sitten kävi niin, että Coma alkoi käydä muiden koirien päälle.

Caapon kanssa olenkin toiminut ihan toisin. Meillä onkin Caapon kanssa vain hyviä kokemuksia koirapuistoilemisesta, koska olen itse ollut todella tarkka että millaisten koirien kanssa Caapo leikkii ja menen itse väliin jos toinen koira osoittaa merkkejä aggressiivisuudesta. Nykyään puistoon mennessäni kysyn aina millaisia koiria puistossa on, jos paikalla on aggressiivisia koiria, pyydän heitä poistumaan jos niin ei käy niin jatkamme sitten vain matkaa. Jos puistoon on tulossa aggressiivinen koira eikä omistaja ota kuuleviin korviinsa, että puisto on vain sosiaalisille koirille niin lähden pois. 

Meillä täällä maalla lähin koirapuisto on tunnin matkan päässä, joten ei tule hirveästi puistoiltua. Onneksi kuitenkin meillä on koirakavereita täällä Caapolla, Comalla sitten taas ei kun ei tule toimeen. Helsingissä käydessämme Caapon kanssa puistoilemme aika paljon. Tapaamme siellä usein Helsingissä tutustumiimme koirakkoihin, niin isoihin kuin pieniinkin.


Valitettavan moni tuo aggressiivisen koiran puistoon, eivätkä kerro tästä ennen kuin on liian myöhäistä. Perussääntönä puistoilemisessa pidän sitä, että kysytään ennen kuin astutaan portista. Näin voidaan välttyä vakavammiltakin tilanteilta, joita saattaa sattua. Eikä mielestäni puistoon kuulu tuoda liian dominoivaa tai aggressiivista koiraa, koiraa joka ei tule saman sukupuolen kanssa toimeen tai koiraa, joka ei ylipäätänsä ole omistajansa hallinnassa. Usein näkee ihmisiä, jotka eivät saa koiraansa pois puistosta. 

Usein puistossa myös kuulee sanottavan: "Antaa niiden itse selvittää välinsä.", "Se vain leikkii.". Koiran käytökseen puistossa kuuluu puuttua. Eihän koiran anneta oman lauman koirienkaan kanssa tapella? Kun suojaat koiraasi liian päällekäyviltä koirilta, koiran luottamus sinuun kasvaa. Se antaa sinun jatkossakin hoitaa tilanteet, jotka ovat tukalia, eikä itse puutu niihin. 

Millaista sitten on hyvä leikkiminen? Hyvässä leikissä on myös taukoja, tauot saattavat olla ihan vain muutaman sekunnin pituisia, mutta se rauhoittaa koiria ja koirat tällä tavalla itse pitävät leikin asiallisena. Koiraa tulee aina seurata sen leikkiessä, etenkin jos koira leikkii vieraiden koirien kanssa. Oman koiran leikin seuraamisesta on myös apua tulevaisuudessa. Opit koirasi käyttäytymisestä ja osaat jo aavistaa pienistäkin eleiden muuttumisesta, että mitä seuraavaksi onkaan tapahtumassa. Leikkijät myöskin vaihtavat usein rooleja. Välillä toinen koira on "tossun alla" ja toinen sitten pahnan päällimäisenä, hyvässä leikissä vuorot vaihtuvat usein ja koirat vaikuttavat tyytyväisiltä.

Minulla on itseasiassa tähän leikkimiseen hyvä esimerkkivideo Coman ja Caapon leikkimisestä. Coma on hyvin äänekäs leikkijä ja murisee hyvin paljon. Osaan tunnistaa murinan tasosta, että koska leikki menee liian rajuksi. Caapo taas on aika hiljainen leikkijä. Molemmat ovat hyvin tasavertaisia ja pitävät taukoja aika usein. Tässä videossa ei ehdi roolit vaihtua, mutta myös Caapo usein saa olla jahdattavana. Tunnistitko tauot?

11 kommenttia:

 1. Asiapostaus. Kivan näköistä leikkiä! Kyllä tuolta tauot erottaa. :D

  VastaaPoista
 2. Asiapostaus, upeaa! :D Inspiroit mua x) Vois seuraavan puistokäynnin jälkeen tehdä saman tyyppisen postauksen :)

  VastaaPoista
 3. Tuli muuten oikeeseen aikaan tämä postaus kun tuossa juuri ensimmäistä kertaa Rockyn kanssa käytiin puistossa ja Rocky hermostuu itse liian innokkaista, päälle tunkevista (vaikka ihan leikillään) ja isoista uroksista etenkin tumman värisista koirista ja silloin osaan varautua siihen koirien "leikin" katkaisemiseen. Tässä tuli myös kuvasti uusia tietoja joita osaan tulevaisuudessa tarkkailla uusien koiratuttavuuksien kanssa. Toivottaan, että kastrointi auttaa tähän meidän ongelmaan edes jonkun verran =) Kiitos tosi paljon tästä postauksesta! Mielelläni lukisin tulevaisuudessakin lisää tälläisiä "opetus"/koulutus postauksia etenkin koirien käyttäytymisestä. Mahtava lisä oli myös tuo video mistä sai tarkkailla ja tuumailla itse koirien leikkiessä ne tauot ja sai tavallaan mallin siihen oikeanlaiseen leikkimiseen.

  VastaaPoista
 4. Mä en tiedä onko vika mun koneessa vai missä, mutta tekstit on tollasta ihme suhrua jotai ei voi lukea ollenkaan. Menee siis päällekkäin ja seassa numeroita:/

  VastaaPoista
 5. Täällä ei myöskään näy teksti normaalisti, se jotenkin päällekkäin

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Jahas. Muuttelin tuolla äsken jotain härpäkeasetuksia, että näkyykö nyt oikein?

  VastaaPoista
 8. Mulla ei näy vieläkään:/ Ainoastaan Caapon arvostelu seinäjoki postauksessa näkyy

  VastaaPoista
 9. No voi perse. Mistäköhän tää nyt johtuu.

  VastaaPoista
 10. Jahas. Kokeilin muilla selaimilla. Ilmeisesti siis tämä ongelma näkyy vain Internet Exprolerilla??

  VastaaPoista