torstai 18. elokuuta 2011

The Big Bang Theory + shaping

Blaaa, yritin liittää ton videon tähän, mutta en onnistunut! Prkl. En löytänyt videoo. Ehkä mä oon vaan tyhmä tai sit sitä ei vaan pysty lisään bloggeriin tai jtn. en tiiä. No kuitenkin oon selaillut kaikenlaisia blogeja ym. ja sit löysin yhestä blogista tällasen videon! Joka onki muuten aika mahtava!, no mahtava ja mahtava,mutta hauska ainakin. Ja ois hyvä jos ymmärtää englantia ja tietää koirien kouluttamisesta muutakin kuin, että namia nokkaan kun tekee niin kun sanotaan, tms. :D

Eli siis videossa on otteita jostain Big Bang Theoryn jaksosta - jota en itse asiassa oo ikinä ennen nähnty, vaikka sarjaa säännöllisesti katsonkin - jossa Sheldon sheippaa Pennyä, jotta Penny käyttäytyisi "paremmin" - suklaalla. Ja se näyttää toimivan. Mielenkiintoista on se, että mulle tuli himo kokeilla miten tää oikeesti toimii ihmisiin! Koska tää nyt ei välttämättä oo se lopputulos mikä oikeesti olis, jos ihmistä yrittäis sheipata. Ihminen kuitenkin osaa ajatella ja siitä, että ajatteleeko koirat ei oo oikein paljon vielä tietoa - jos on ollenkaan. Jos joku ei ymmärrä videota, multa voi kysyä mitä kaikki tarkottaa tai sit vaan googlettaa, kyl ne tiedot sieltä löytyy.

Omasta mielestäni tää oli hurjan hauska video ja naureskelin ääneeni kun katsoin sit, mutta eihän kaikki tuosta välttämättä tykkää.

Sheippaaminen (eng. shaping) =  vaiheittainen suuntaaminen eli kansankielellä sheippaaminen tarkoittaa, että käytös jaetaan hyvin pieniin osatavoitteisiin ja edetään vaiheittain kohti tavoitetta. Tätä aikaansaamistapaa käytetään, kun koiralle opetetaan monimutkaisia käytöksiä, kuten noutaminen.

esineen katsominen (kiinnostuminen) - esineen lähestyminen - esineen koskeminen - esineeseen tarttuminen - esineen nostaminen - esineen pitäminen = nouto

"Interesting. Sex works even better than chocolate to modify behavior... Wonder if anyone else has stumbled onto that." 
- Sheldon
© Sanna

1 kommentti:

  1. Itseasiassa Sheldon teki klassista positiivista ehdollistumista = palkitsi hyvästä käytöksestä. positive reinforcement :)

    VastaaPoista