maanantai 6. elokuuta 2012

BARFfia(ko)?

Oon jo hetken aikaa miettinyt ajatusta, josko noita kahta alkais raakaruokkia. Oma tieto-taito on kuitenkin asian suhteen vielä niin vähäistä, että vielä ei hetkeen ainakaan sitä aloiteta. Ja melkein täytyy odottaa, että Caapo tuosta vähän kasvaa (kasvattajan suosituksestakin raakaruokinta kannattaa aloittaa vasta kasvuajan jälkeen), että uskallan alkaa sitäkin barffaamaan. Koiranruokaan menee kuukaudessa se lähemmäs sata euroa + ylimääräiset lihat, piimät ja muut lisukkeet, mitä koirat saavat ruokansa sekaan.

Vielä olen ihan sekaisin kaikesta mitä pitäisi antaa, mutta ehkä kannattaa aloittaa ihan varovasti ensin ja katsoa sitten sen mukaan. Kysellä neuvoja muilta koiraihmisiltä, jotka barffaavat ja lukea netistä / kirjoista muutakin tietoa. En voi sanoa, että raakaruokinnan perusasiatkaan olisivat hallussa, koska ne eivät ole. Kuitenkin siihen tulokseen olen tullut, että raakaruokaan siirryn jossain vaiheessa. Onhan se jo koirille paljon "nautinnollisempaa" sekä itseasiassa terveellisempää. Tietää ainakin tasan tarkkaan mitä niille koirille syöttää.

Tällä hetkellähän Coma ja Caapo syö Jahti&Vahdin Kana-Riisiä. Caapo on syönyt tätä koko ikänsä, ja Coma syönyt sitä ensimmäisen J&V pentupussin jälkeen.

Tuntuu, että raakaruokintaan siirtymisessä on hirveän suuri kynnys. Jotenkin valmisnappulan syöttäminen vaikuttaisi huomattavasti helpommalta, sekä jotenkin ehkä turvallisemmalta. Nappulasta nuo kuitenkin saa kaiken mitä ne tarvitsee, mutta miten minä osaan säännöstellä, jos ja kun alan noita raakaruokkimaan, oikean määrän kaikkea mitä niiden pitäisi saada. Muutenkin koko asia tuntuu vielä ihan hirvittävän vaikealta. Mutta mitä se nappula oikeasti sisältää..?

Olen myös huomannut, että kun Coma ja Caapo saavat raakaruokaa, ne silminnähden suorastaan nauttivat siitä. Kummatkin syövät silmät ummessa ja makaavat nurmikolla. Kun taas nappulaa syödessä kumpikin on kurottautunut oman kuppitelineensä ylle ja tylsännäköisesti ahmivat nappulat parempiin suihin.

Raakaruokinassa on lisäksi niin paljon enemmän positiivisia puolia kuin nappularuokinnassa; koirat nauttivat, saavat erilaista ruokaa joka kerta, se on tuoretta, joutuvat näkemään enemmän vaivaa ruoan syömiseen. Ja niin monia muita asioita, joita en jaksa edes listata.

Joten jos teissä lukijoissa, tai muissakin, tänne eksyvissä, on ihmisiä, jotka raakaruokkivat koiriaan; laittakaa mulle vinkkiä, linkkiä ja muutakin opastusta, miten te olette aloittaneet barffauksen. Koirat kiittää.

8 kommenttia:

  1. Minä aloin barffaamaan meidän collieta vähän aikaa sitten. Tuolla oli jatkuvasti vatsa sekaisin kaikista nappuloista ja muista, eikä tuntunut muutenkaan enää niitä syövän, joten päätin kokeilla tätä vaihtoehtoa pitkän pohdiskelun ja tiedonetsinnän jälkeen.
    Nyt maistuu ruoka, vatsa ei ole enää ollut ruikulilla ja koira nauttii ruoastaan huomattavasti enemmän. :) Kyllähän tähänkin saa rahaa uppoamaan, riippuen mistä tuotteet ostaa, mitä ostaa ja kuinka paljon viitsii nähdä vaivaa ruokien valmistukseen. :) Olen nyt pari postausta tehnyt tähän barffaukseen liittyen, mikäli kiinnostaa lukea; http://blue-foxs.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. http://almala.vuodatus.net/page/muona
    http://www.musch.fi/barffauksen-aloittaminen
    http://www.tmierikamantysalo.tarjoaa.fi/5

    Noista linkeistä hain ite tietoa just viime viikolla, kun laskeskelin, että paljonko niitä lihoja nyt pitäisi tilata. (http://happylandui.blogspot.fi/2012/08/barf.html) Tällä hetkellä meillä on koirat saaneet illalla siipiä ja aamuisin sitten vielä nappulaa. Kennelrehun tilauksen tulemiseen on vielä sen verran aikaa, että päätettiin odottaa siihen eikä ostaa kalliilla hirveitä määriä eläinkaupasta.

    VastaaPoista
  3. Hei! Blogisi pääsi suosikki blogeihini! :) -> http://marsviinerit.blogspot.fi/2012/08/liebster-blog.html

    VastaaPoista
  4. Samaa olen minäkin puntaroinut, barfatako vaiko eikö, puolibarffia?? HMM. Pitänee todenteolla vähän tutustua aiheeseen paremmin! Liity lukijaksemme! http://beuce.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  5. https://www.booky.fi/product.php?id=9781409269014&book_id=9781409269014

    suosittelen tilaamaan kyseisen kirjan, siinä selkeät ohjeet ja taulukot :)

    VastaaPoista
  6. Ennen käppänälapsen kotiutumista mulle oli selvää, että barffiin siirrytään kunhan kasvuikä on mennyt ohi enkä voi sen kehityksen suhteen enää kämmäillä ainakaan ruokinnalla. Tuota ennen kokemusta oli ainoastaan yhden seropin ruokinnasta sekaruokinnalla (jota en kutsu puolibarffiksi, koska minusta joko barffataan tai ei barffata eikä tästä ole välimuotoja :--D), joka meni barffin säännöillä (ruuan määrä laskettu 3% painon mukaan, suhde 60-40 lihaisilla luilla - lihalla ja nappuloilla), ja pentukin mussutti sekaruokintaa aina puolen vuoden ikään asti. Minusta sekaruokinnasta on helppo siirtyä barffiin, kun siinä on jo pientä "tuntumaa" raakaruokintahommeleihin, toisin kuin pelkästä nappularuokavaliosta :) Ero seka- ja raakaruokinnassa on ollut huomattava ainakin koirassa, sillä tuntuu olevan enemmän virtaa ja pakka on pysynyt paremmassa kuosissa -> vähemmän jätöksiä. Meillä ei myöskään barffata niiden perinteisten Billinghurstien oppien mukaisesti, vaan luu-lihasuhde on pienempi ja meillä ei luoteta pelkästään broiskun siipiin ja kauloihin, vaan pyrin antamaan lihaisia luita laajemmalta skaalalta (selkää, kylkiluita, rintarustoa......miltä tahansa elukalta jolta vain sopivia "osia" löytyy :D). Katiska (http://www.katiska.info/) on ollut mainio sivusto ruokintajuttuja opiskellessa, sillä barffauksestakin liikkuu hyvin paljon omituisia huhuja, kaiken lisäksi myös "alan oppikirjoissa". Minä sanoisin, että kunhan pyrkii monipuolisuuteen niin lihojen, luiden kuin lisäravinteidenkin osalta ei voi mennä kovin metsään! Alussa koiran tuotoksia tarvitsee myös tarkkailla ja säätää ruokintaa sen mukaan mitä sieltä tulee ulos.
    Barf on kyllä vaivalloisempi toteuttaa kuin pelkkä nappula-/sekaruokinta, koska se vaatii jo valmiiksi jonkin verran resursseja (pakastin, jonkin sortin vaaka......), ja täytyy myöntää että mulle on toisinaan älyttömän vaikeaa lampsia pakastimelle mittailemaan valmiiksi koiran seuraavan päivän ateriaa, mutta toisaalta tuo myös palkitsee hyvinvoivan koiran muodossa :)

    VastaaPoista
  7. Minä olen barffannut Varjoa jo 2,5 vuotta erittäin onnistuneesti (possu on siis 3,5- vuotias sininen tanskandoggiuros). Alla linkki blogiini, jossa on pieni tieto-opas barffausta harkitseville. Se ei ole kaikenkattava, mutta olen yrittänyt siinä kertoa pääasiat kiteytetysti. Varjolla oli pentuna pahoja ongelmia mahan, suoliston ja jalkojen kanssa. Viimeisenä tuli verenmyrkytys.

    Nyt olemme jatkaneet sen 2,5 vuotta tällä ja en näe tässä sen ihmeellistä kuin jos ottaisin kuivanappulasäkistä mitalla ruokaa kuin se, että avaankin pakastimen. Varjo syö luunsa pakastettuna. En siis sulata niitä. Massat taas eli esim. naudan mahat, jauhelihat, sisäelimet jne taas sulatan. Joskus jääkaapissa, jos muistan edellisenä päivänä laittaa tai sitten kuumassa vedessä lavuaarissa.

    Barffaaminen ei ole rakettitiedettä, mutta siitä on tietävä jonkinverran, kun aloittelee. Meitä auttoi Riikka Lahti, joka on Muschin BARF-asiantuntija ja BARF - Raakaruokinta käytännössä kirjan kirjoittaja. Toki meillä oli hieman enemmän vaikeuksia alussa juuri suolistotulehdusten ja niistä seuranneen verenmyrkytyksen vuoksi. Tarvitsimme normaalia enemmän ohjausta aluksi. Nyt katson itse koiran mukaan mitä se koskakin tarvitsee, onko luu/lihasuhde oikea, onko taas aika antaa enemmän kasvismössöjä jne. Se tulee sieltä kyllä aikanaan ja koko homma vähän niin kuin automatisoituu. :) Hyvällä tavalla siis, ettei enää tarvitse niin kovin miettiä/stressata suhteita jne. Suosittelen lämpimästi.

    Vieläkään en ole menettänyt mielenkiintoa katsoa joskus Varjoa hänen syödessään luuta antaumuksella ja edelleen suurella innolla. Se ilon hetki, kun saat antaa koirallesi jotain tuoretta ja raakaa oikeaa lihaa ja luita! Se koirasi innokkuus joka kerta. Siitä tietää valinneensa oikein. En edes ala tässä kaikkia plussia listaamaan ja luulen, että tiedätkin osan jo. Niin ja jos tietää mistä ostaa, niin barffaaminen tulee halvemmaksi kuin nappula. Niin ja raa'asta ainakin tiedät täsmälleen mitä koirasi syö. Sekin on suuri plussa. Onnea barffaukseen ja se kirja kannattaa hankkia. Kaikenkattava opus. Niin ja Riikan kotisivut: http://www.calcifers.net/ Suosittelen tutustumista. Riikka on myös tanskandoggikasvattaja.

    VastaaPoista
  8. http://varjoistaelamaa.blogspot.fi/2012/02/barf-bones-and-raw-food.html Unohtunut linkki edellisestä kommentista on tässä. :)

    VastaaPoista