perjantai 28. joulukuuta 2012

Vuosi 2012 ja tuleva 2013

Tämä mennyt vuosi on ollut aikamoista seilaamista. Muutettiin kaverin kanssa yhteiseen kämppään ja asuttiin puolisen vuotta yhdessä. Lopetin työt Helsingissä ja muutin takaisin maalle. Ja nyt aloitin uudelleen opiskelun. Paljon on tapahtunut, mutta paljon on myös opittu.

Viime vuonna asetin meille tavoitteita tälle vuodelle. Suurinosa niistä onkin hienosti toteutunut. Coman kanssa meidän tavoitteet oli terveyskuvat, jäljestämisen aloittaminen, luoksetulon parantaminen sekä hihnakävely kunnolliseksi. Terveyskuvat käytiinkin ottamassa keväällä Helsingin MeVetissä. Osa tuloksista oli hyviä ja osan tuloksista olisi toivonut olevan parempia. Jäljestämistä emme koskaan päässeet edes kokeilemaan, mutta senkin edestä ollaan treenattu uusia temppuja sekä tokoa. Luoksetulo on kyllä huimasti parempi ja tulee heti kutsusta luokse. Myös hihnakävely on ihan ok eikä vedä tai muutenkaan rieku hihnassa.


Muita "tavoitteita" oli omaan kämppään muuttaminen, mikä toteutuikin, sekä pennun tulo, joka myös toteutui keväällä. Rotu vaan heitti vähän häränpyllyä siinä välissä.

Caapon kanssa meillä onkin suurin "tavoite" ollut muihin koiriin sosiaalistaminen ja ollaankin treffattu paljon vieraita sekä tuttuja koiria ja Caapon suhteen koirasosiaalisuus vaikuttaa erittäin lupaavalta. Kuitenkaan kun murkkua ei olla vielä Caapon kanssa läpikäyty niin saas nähdä, että mitä meinaa murkun jälkeen muista uroksista. Tähän asti ei ole ollut ongelmaa minkäänlaisten koirien kanssa (vilkkaat, arat, pienet, suuret, urokset tai nartut).

Mielestäni tämän vuoden tärkein juttu oli Coman sterilaatio. Coman päätin steriloida jo silloin kun sain luustokuvauksien tulokset. SP3-tulos ei ollut mikään kiva juttu, enkä halua sitä "mahdollisille pennuille" periyttää. Comaahan kysyttiinkin jalostukseen eräälle upealle urokselle ja tähän suostuinkin, jos terveyskuvaukset vain olisivat hyvät. Se sitten jäikin siihen. Kyllähän ne oman koiran pennut kiehtoivat, mutta piti ajatella järjellä, eikä tunteilla tällaisessa asiassa.

Tänä vuonna mä itse olen saanut paljon uusia ystäviä ja myös menettänyt niitä. Olen itsekin ehkä hieman päässyt ujoudestani yli ja uskallan ottaa kontaktia uusiin ihmisiin paremmin. Myös kouluun pääseminen on ollut hieno juttu ja saan itselleni nyt vihdoin ammatin, josta myös pidän. Koulussa käyminen on ollut myös tähän asti kovin mukavaa koska meidän luokalla on todella hyviä tyyppejä, joihin toivonkin tutustuvani vielä paremmin.


Ensi vuodelle minulla on myöskin "paljon" suunnitelmia. Ensimmäisenä tavoitteena olisi Coman suhteen hieman parantaa tuota sen epäsosiaalisuutta muita koiria kohtaan. Olenkin jo kysellyt muilta koiraihmisiltä, että olisivatko he valmiita auttamaan minua Coman uudelleensosiaalistamisessa omien koiriensa kanssa. Muutama tuttu onkin tähän jo lupautunut ja kovin innoissani odotan, että päästään aloittamaan. Jännitystä tähän tietysti lisää tuo se, että miten Coman suhtautuminen muihin koiriin muuttuu tämän steriloinnin jälkeen, pysyykö samana, paraneeko vai paheneeko.

Toisena tavoitteena olisi massan kasvattaminen. Juuri kun olin Coman juuri saanut hyvään massaan niin steriloinnin myötä se on kadonnut täysin. Nyt näytetään melkein samalta kuin pari vuotta sitten pahimpaan rimpula-aikaan. Huoh. Tikkien poiston jälkeen täytyy ottaa ns. ennen-kuva ja päivittää sitten kuvaa aina vaikka kuukaden välein, jotta pysytään ajantasalla siitä, että kuinka se massan kasvattaminen sujuu.

Harrastusten suhteen Coman kanssa haluaisin aloittaa pk-haun. Luulen, että Coma tykkäisi siitä kovasti ja jos sen aloittaminen ei jostain syystä onnistu, keksitään toinen harrastus. Muutama vaihtoehto minulla onkin mielessäni, niin rallytokosta jäljestämiseen.Caapon varalle minulla on myös jotain suunnitelmia. Ensinnäkin nyt tietenkin jatketaan paljon muiden koirien treffailua, niinkuin tähänkin asti. Toivottavasti saadaan myös uusia kavereita vanhojen lisäksi. Lisäksi toivotaan, että murkku ei toisi mitään urosmachoilua mukanaan ja tulisi myös urosten kanssa toimeen murkunkin jälkeen. 

Toisena tavoitteena on myös kiertää useampia näyttelyitä. Ja toivoa menestystä. Tähän asti näyttelyissä onkin mennyt mielestäni erittäin hyvin kun on ollut sekä ROP-pentu että VSP-pentu ja kun sijoituimme kasvattajaryhmässä toiseksi. Muitakin harrastuksia olisi tavoitteena kokeilla, etenkin agility on sellainen harrastus, joka itseä on alkanut kovasti kiinnostaa ja luultavasti se olisi Caapollekin erittäin kivaa. Kotona myös harjoittelemme uusia tokoliikkeitä, josko joskus olisi mahdollista jopa tokokokeisiinkin mennä.

Alkuvuodesta Caapolle tuleekin vuosi täyteen ja toivottavasti pääsemme siirtämään myös Caapon kokonaan  raakaruoalle. Vuoden tultua täyteen tietenkin alkaa massan kasvattaminen myös Caapon osalta. Kuitenkaan valmis tämä koira ei tule olemaan vielä varmaan edes kolmevuotiaana. 


Itselleni olen myös asettanut muutamia tavoitteita. Ensinnäkin keväällä olisi tarkoitus käydä kasvattajan peruskurssi ja ehkä jo ensi vuonna hakea kasvattajanimeä Kennelliitolta. Kasvattajanimen hakeminen voi kyllä siirtyä vuoteen 2014, mutta mitä aikaisemmin sen haen niin tietenkin parempi kun sen saamisessa voi kuitenkin helposti kestää se vuosi. Toisena tavoitteena olisi kehittyminen kuvaamisessa sekä kuvien käsittelemisessä. Tällä hetkellä kuvat ovat ihan perussettiä, joten olisi kiva nähdä ensi vuoden lopussa jotain muutosta niin kuvan teknisessä laadussa kuin muissakin jutuissa.

Tämän myötä toivotan teille kaikille hyvää Uutta Vuotta!

7 kommenttia:

 1. Kivoja suunnitelmia :-) Caapo <3<3<3

  VastaaPoista
 2. Se on aina hienoa, kun joku jaksaa nähdä vaivaa "uudelleen sosiaalistamien" eteen. (: Ite oon ollu tuon vanhemman huskyn kans pariakin koiraa "terapioimassa", se kun puhuu koiraa niin hyvin ja osaa aina käyttäytyä toisten seurassa oikein.

  Hyvää menestyksellistä uutta vuotta! (:

  VastaaPoista
 3. Joo,ja enhän mä tietenkään odota, että tuo tulee tulevaisuudessakaan niin hyvin vieraiden koirien kanssa toimeen, että sitä voisi huoletta päästää tuntemattomien koirien kanssa leikkimään, kuten esimerkiksi Caapoa. Kunhan nyt ensiksi saataisiin se käytös vain sellaiseksi, että ei reagoi siihen jos näkee koiria tai jos koirat ovat lähellä.

  VastaaPoista
 4. No mutta sekin on paljon se, valitettavasti omassa ammatissa (ja toki muutenkin) nähny sen, että valtaosa sivuuttaa asian vaan olankohautuksella, koska "se nyt vaan on semmonen" tai "sillä nyt vaan on enempi luonnetta"...

  Omasta nuoremmasta huskysta tiedän, että periaatteessa sen voi pistää kenen kans vaan, se ei ketään syö (tai edes tikkaa), mutta tuon käytös voi olla liian provosoivaa, kun hakee niin voimakkaasti aina toisesta, että kumpi on kumpi. Ja kun ei voi aina vieraasta koirasta tietää, että osaako se suhtautua asiaan miten. Enkä tahdo kontolleni sitäkään, että joku hiukan pehmeempi tapaus alkaa sitten taas pelätä toisia koiria...

  VastaaPoista
 5. Kirjoittelit blogiimme niin vastaanpa tänne. Aava muuttaa tosiaan ensi keskiviikkona kasvattajallensa, joka asuu tuossa 5 km päässä eikä siitä ole sitten enään kuin viikko eteenpäin niin on laskettu aika synnytykseen, joten kauaa ei enään ole...Vaikka kasvattaja asuu lähellä niin emme saa nähdä Aavaa koko aikana eikä ilmeisesti käydä edes pentuja kattomassa, koska Aava saattaisi alkaa ikävöimään ja lopettaa pentujen hoitamisen :/
  Fanni oli nuorempana aika arvaamaton toisille koirille, mutta nyt vanhetessaan siihen voi luottaa tosi hyvin, se leikkii rajusti ja äänekkäästi, mutta ei se ketään satuta. Voi olla hyvinkin, että varsinkin kun näät vaivaa noin paljon niin tuloksia kyllä syntyy! :)

  VastaaPoista
 6. Niinkö pian jo =D Hitsi kun muistan kun sä vasta blogissas ilmotit, että Aava on astutettu, kylläpä se aika rientää. Saako kysyä, että millä uroksella Aava on astutettu? =)

  Coma on myös tosi äänekkäästi ja rajusti leikkivä ja kuumuu todella helposti. Tietenkin sitä toivoisi, että Coma tulisi hyvin toimeen tulevaisuudessa muidenkin koirien kanssa olisi se mukavaa, ei sitä voi kieltää =D

  VastaaPoista
 7. Aika rientää tosiaankin nopeasti! :)
  Aava keinosiemennettiin Puolalaisella uroksella "Jazzman vom Venusberg"

  VastaaPoista